Thuiswerken vraagt om leiderschap en duidelijkheid

De coronatijd heeft naast veel problemen ook de voordelen van thuiswerken zichtbaar gemaakt. Medewerkers kunnen zich beter concentreren, de productiviteit is hoger en er is minder reistijd. Wil je die voordelen blijvend maken, dan moet je aan de bak. Om iedereen in de organisatie mee te krijgen, zijn veranderingen in houding en gedrag nodig. Dat vraagt om leiderschap en duidelijkheid.

Medewerkers hebben de voordelen van (gedeeltelijk) thuiswerken ervaren. Die voordelen moet je wel borgen. Het benoemen ervan gaat je daarbij helpen. Leg nadruk op het feit dat je niet meer in de file hoeft te staan of in overvolle treinen en minder uur per dag kwijt bent aan reizen. Dat weegt op tegen een aantal nadelen. Van belang daarbij is leiderschap. Dat betekent aangeven wat de nieuwe richtlijn gaat worden.

In welke mate werken we als vereniging vanuit huis en wat doen we op kantoor? Je zult meer gaan sturen op resultaat dan op aanwezig zijn. Dat betekent vertrouwen geven en duidelijke afspraken maken.

Denk ook na over de consequenties die dat heeft. Moet je een thuiswerkplek volledig faciliteren? Doet iedereen mee? Hoe voorkom je dat er een ongezonde situatie ontstaat: te veel thuiswerken en te weinig op kantoor zijn? Want sommige onderwerpen hebben echt baat bij ‘live’. Niet iedereen zal daar even goed mee om kunnen gaan. Dat is een aandachtspunt. Zie de huidige situatie als een kans.

Meest recente berichten