10 Nieuwe verenigingsvormen gesignaleerd - deel 2

Van de 10 nieuwe verenigingsvormen delen wij vandaag graag de volgende drie vormen met jullie.
Dit zijn:

Pop-up vereniging
We kennen allemaal de Pop-up restaurants. Jonge mensen starten nu zelf met Pop-up verenigingen, huiskamers in de wijk. Vaak een mix van 80% online en 20% face-to-face. Facebook, Snapchat, Instagram, Whatsapp en andere Social media tools worden gebruikt. Zodra de Pop-up groeit zoekt men naar meer professionele structuren. Daar ligt mogelijk een rol en kans om deze groepen toe te voegen aan je vereniging. Als je dan vervolgens binnen je structuur en hiërarchie probeert te duwen glippen ze als was door je vingers. Geef ze ruimte, middelen en erkenning. En zet er bijvoorbeeld 1 of 2 in je bestuur.

Regio vereniging
De overheid verschuift naar gemeentes en naar de regio. Het is niet onlogisch om die ontwikkeling ook te zien bij verenigingen. Het centrale bureau verdwijnt. De regio neemt het over met lokale thema’s, lokale belangenbehartiging, eigen besturen en een eigen budget. Alleen enkele backoffice functies zullen, vrijwel volledig geautomatiseerd, blijven bestaan.

Coöperatie nieuwe stijl / Vereniging van eigenaren
Er zijn in Nederland 135.000 verenigingen van eigenaren. En ook neemt het aantal coöperaties toe. Dat komt omdat eigenaarschap het belang van de vereniging voor de betrokkene veel groter maakt. En meer betrokkenheid vergroot de kans op een succesvolle vereniging of coöperatie enorm. Stel je eens voor dat al je werkgroepen plotseling heel actief meedoen en opleveren wat ze gevraagd is? Verbonden en betrokken …een mooie gedachte …toch?

In onze nieuwsbrief van januari volgen nog veel meer nieuwe verenigingsvormen!
Wil je graag nu al meer weten over alle nieuwe verenigingsvormen? Laat het ons gerust weten en wij gaan graag met je in gesprek. Klik hier voor meer informatie.