Met een goede speech versterk je de relatie met je publiek

Spreken op het verenigingscongres, bij de start of afsluiting van een samenwerkingsproject, bij een jubileum of een pensionering, de presentatie van een nieuwe toekomstvisie, … Er zijn nogal wat gelegenheden waar u als bestuurder of professional van een vereniging met een ‘goed verhaal’ wilt komen. De toehoorders verwachten ook niets minder dan dat.

Maar wat is ‘een goed verhaal’? Nog even los gezien van hoe je dat brengt? Hoe schrijf je een betoog dat onderhoudend is, dat zich liefst beperkt tot één onderwerp met één kernboodschap en een gemakkelijk te volgen opbouw heeft? Een betoog met visie waar de toehoorders wat van opsteken, een betoog dat je publiek inspireert, motiveert, overtuigt, ontroert, goed gedoseerd aan het lachen brengt, of een beetje uitdaagt?

Sommigen draaien hun hand er niet voor om. Die vinden het heerlijk. Ze sparren hooguit wat met een collega, ter voorbereiding. Dat zijn de natuurtalenten die met een paar steekwoorden op zak het podium op lopen en de zaal en kwartier lang in de ban van hun betoog weten te houden. Anderen hebben de lijn van wat ze willen vertellen wel in hun hoofd. Alleen: ze vinden het bijvoorbeeld lastig om het op papier te krijgen, inclusief een verrassende invalshoek. Ze zouden een optreden willen aangrijpen om er wat méér van te maken.

Goed beschouwd is íedere spreekbeurt een kans om samen met uw publiek de aandacht op dat ene onderwerp te richten. Oké, ú staat daar te praten, een minuut of tien, misschien langer, en alle ogen zijn op u gericht. Maar de mensen komen er speciaal voor naartoe. Ze zijn benieuwd. En dus ontvankelijk. Daarmee is iedere spreekbeurt ook een kans om via uw verhaal een relatie te leggen met de mensen in de zaal, voor zover u hen nog niet kent. Of, wanneer u een ‘thuiswedstrijd’ speelt, de relatie een impuls te geven met nieuwe inhoud. Met een goede speech versterk je de relatie met je publiek: leden, samenwerkingspartners in innovatieprojecten, brancheoverstijgende projectgroepen of consumenten op een beurs waar u met branchegenoten uw producten en diensten laat zien.

Gemma Schoot is lid van het team Versterking en ervaren bedrijfsjournalist/speechschrijver. Ze schrijft speeches graag voor u, op maat. Het resultaat is een toespraak die aansluit op uw publiek en op de situatie en ook nog eens past bij wie u zelf bent. Als dat allemaal in orde is, hebt u er des te meer zin in om het verhaal te vertellen. Voor meer informatie kunt u ons bellen of mailen info@versterking.nl