Wat betekent de nieuwe privacy-wet (AVG) voor verenigingen?

28 mei 2018. Deze datum heb je vast al honderden keren voorbij zien komen. Dé datum waarop de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) de huidige privacywet vervangt en de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) de nieuwe Europese wet gaat handhaven. Iedereen hamert nu al op deze datum. En niet voor niets, er is veel werk aan de winkel en eventuele boetes zijn niet mals. Maar wat betekent de nieuwe wet voor verenigingen en hoe pak je het aan? Stichting AVG voor Verenigingen vertaalt de wet naar een behapbaar stappenplan.

Van ingewikkeld tot behapbaar voor elke vereniging

De nieuwe wet mag je met ruim 250 pagina’s een behoorlijke kluif noemen. Een kluif voor juristen welteverstaan. Veel verenigingen die de eerste stappen wilden zetten liepen daar tegenaan. Dit was de aanleiding voor een aantal verenigingsexperts en juristen om de handen ineen te slaan: Stichting AVG voor Verenigingen werd geboren. Met als doel de AVG te ‘vertalen’ voor verenigingen, meer bewustwording te creëren en kennis te delen. De kennis van de experts heeft als praktisch eindresultaat een AVG-doe-het-zelf-programma opgeleverd. Hiermee kunnen verenigingen (groot en klein) zo eenvoudig mogelijk aan de AVG voldoen. Het programma bestaat uit 15 stappen waarbij alle onderwerpen uit de wet aan bod komen. Deze zijn voor verenigingen grofweg in te delen in vier hoofdgebieden: Juridisch, ICT, Interne procedures en Opleiding. Bij deze gebieden geven we een aantal herkenbare voorbeelden voor verenigingen.

De privacywet maakt organisaties er extra van bewust dat we zorgvuldig met persoonsgegevens om moeten gaan. Hacks en identiteitsfraude zijn aan de orde van de dag. Om er alles aan te doen en om dit te voorkomen legt de wet een aantal verplichtingen op. Zo moeten aantoonbaar software- en virusscanners altijd up-to-date zijn en zijn back-ups verplicht. Ook deze moeten beveiligd zijn om persoonsgegevens te beschermen tegen verlies of ransomware. Dat betekent ook dat elke gegevensdrager (denk aan usb) goed beveiligd moet zijn. De praktijk wijst uit dat dit er makkelijk bij in kan schieten. Wees hier extra alert op en voorkom verlies van data (en hoge boetes!).

Zoals gezegd is de wet uitgebreid en is het onmogelijk om binnen dit artikel alle punten daaruit toe te lichten. Meer weten? De stichting breidt haar website steeds verder uit met kennisartikelen en is via mail en telefoon te bereiken als u verdere kennis van een expert nodig heeft.

Stichting AVG voor Verenigingen

Website: www.avgverenigingen.nl
E-mail: info@avgverenigingen.nl
Telefoon: 0183 – 822 922